Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Advert
Advert
Av.Barış Kalkan

696 KHK 4-D İşçileri İçin Toplu İş Sözleşmesi Nasıl Yürüyecek.! Tüm Merak Edilenlerin Hukuki Boyutu

Merhaba Arkadaşlar,Ben Av.Barış Kalkan,Sizlere 696 KHK ile kadro alan işçilerin asıl iş koluna geçtikten sonra toplu iş sözleşmesi sürecini anlatacağım..Özelikle sosyal medya üzerinde aşırı bilgi kirliği ile işçilerin kafalarının karıştığının farkındayım bende tam bu konulara değineceğim ki işçilerin kafaları yeterince karışmasın..

Yüzbinlerce işçinin merakla beklediği asıl iş kolundaki toplu iş sözleşmesi sürecini nasıl yürüyor.

Ülkemizde bulunan asıl iş kolundaki işçiler için yetkli konfederasyon KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ PROTOKOLÜ Adı altında Hükümet arasında yürütülen müzakereler sonucunda toplu iş sözleşmesini imzalar.Yapılan bu protokolde işçinin günlük brüt ücreti ve iyileştirme tutarları ve diğer sosyal hakları belirlenir.

2019 Yılında TÜRK-İŞ İle Hükümet tarafından imzalanan  KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ PROTOKOLÜNDE ki günlük brüt ücret 116.70 TL'dir.Bu brüt ücreti alamayan işçilere ise aylık 3.500 TL Brüt ücreti geçmemek kaydı ile günlük brüt ücretlerine 5 TL Zam ön görülmüştür.

Bu ücretlere ek olarak KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ PROTOKOLÜNDE 2 yıl baz alınarak 1.YIL İLK ALTI AY-1.YIL 2.ALTI AY-2 YIL İLK ALTI AY-2.YIL İKİNCİ ALTI AY Adı altında ücret zamları eklenmiştir.İşçiler;

İlk Yıl 1. 6 ay zammı: % 8

İlk Yıl 2. 6 ay zammı: % 4 +Enflasyon Farkı

2. Yıl İlk 6 ay zammı: % 3 +Enflasyon Farkı

2. Yıl 2. 6 ay zammı: % 3 +Enflasyon Farkı

Almışlardır..

696 KHK ile kadroya geçen İşçilerin kafasını karıştıran ise ücret farklarıdır..Bazı sendikalar ve temsilcileri süreç hakkında ciddi anlamda bilgi sahipi olmadığı halde işçilerin kafalarınıda karıştırmaktadır.696 KHK ile kadro alan işçiler daha önceden almış oldukları brüt ücretleri almaya devam edeceklerdir.

KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ PROTOKOLÜNDE ki günlük brüt ücret 116.70 TL'nin altında kalan işçilerin brüt ücretlerine iyileştirme olarak günlük Brüt ücret üzerinden 5 TL iyileştirme yapılacaktır.Türkçesi brüt maaşı 3.500 TL'nin altında olan işçiler 5 TL Günlük brüt ücret üzerinden iyileştirme alacaktır.Brüt maaşı 3.500 TL'nin üzerinde olan işçiler bu iyileştirme zammından yararlanamayacaktır.

696 KHK ile kadro alan işçiler 1 Kasım sonrası asıl iş koluna geçip yetkili sendikalara üye olacağından dolayı 2019 KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ PROTOKOLÜNDE ki geriye dönük haklardan yararlanamayacaktır.696 KHK ile kadro alan işçiler 2. Yıl 2. 6 ay zammı: % 3 +Enflasyon Farkı zammı alacaktır.Ayrıca KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ PROTOKOLÜNDE Belirtilen Toplu iş sözleşmesi kapsamına giren işçilere 6772 sayılı Kanun hükümleri dahilinde ilave tediye ödenir.

İşçiler için sendikalar yetkili olduğu kurumlar ile KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ PROTOKOLÜNDE belirtilen ücretler ve ücret zamları üzerinden toplu iş sözleşmesi imzalar.Bununda türkçesi tüm sendikaların ücret artışı iyileştirme ücretleri KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ PROTOKOLÜ ile belirlenir.

Sendikalar kurumlar ile işçilerin talepleri doğrultusunda özerk kurumlarda üniversitler vb gibi örnek kurumlarda sosyal yardım vb gibi maddeler ekletebilir.Gece vardiyalı çalışma ücretleri ve yıllık izin,ölüm yardımı vb  diğer sosyal haklar sendikaların kamu kurumları ile yapmış olduğu toplu iş sözleşmesinde belirlenir.

Daha öncesinden işçi üzerinden Toplu iş sözleşmesinin olmadığı Adliye vb gibi kurumlarda ise toplu iş sözleşmesi süreci yine aynı şekilde işleyecektir..

Kısacası ve Türkçesi,696 KHK ile kadro alan işçiler (toplu iş sözleşmesi kapsamına dahil edilmek üzere kapsam ek bir protokol ile kapsam dışı bırakılmadığı sürece) mevcut günlük brüt ücretlerine 5 TL iyileştirme ile %3 zam alacaktır.İşçiler asgari ücret yapılan zam oranlarında da yararlanamayacaktır.Asgari ücretin brüt tutarı mevcut belirlen brüt tutarı geçerse eşitleme yapılacaktır.

Yukarıda anlattıklarımı mevcut yürürlükte olan 6536 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Kanunu baz alınarak yorumladım.Yarın 696 KHK 4-D İşçileri için farklı bir durum çıkar mı bilmiyorum..Çünkü bazı sendikalar suyu rengini bulandırmaktadır..

Bu iş bu kadar basit iken sendikalar üyelere işçilere bilgi vermeyi bırakmış üye kapma yarışına düşmüştür..Kimisi yardımcı iş kolu kalsın diye sendikalarını düşünürken kimisi işçi üzerinden dava toplama peşine,kimileri ayn iş kolunda olmalarına rağmen sosyal medya ve sahada bir birilerini karalamanın peşine düşmüştür..

Ben şartlarınızın daha iyi olacağını düşünüyorum..Haklarınızı bilin herkese inanmayın..Görüldüğü gibi tüm sendikalar ve toplu iş sözleşmeleri aynı…Değişen sadece renkler..Renginizi iyi şeçin,iyi araştırın araştırın ki bu işi emeği ile yapan sendikacılar sizlerden gelen aidatları kendilerine değil sizlere harcasın…

Ayrıca Brüt ücretleri 696 KHK sonrası adeta eriyen işçilerin de asgari ücret fark süreçleri ile ücretlerinin artması için yasal süreci başlatmalarını tavsiye ederim..Şimdilik bu davalar işçilerin lehine,yarın yargı müdahale eder mi inanın bende bilmiyorum..

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

meritking giriş kingroyal giriş