Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Advert
Advert
Av.Barış Kalkan

2021 Yılı İçin Kıdem Tazminatı Tavan Ücreti Ne Kadar Oldu!

2021 Kıdem Tazminatı Tavan Ücreti
Kıdem tazminatı işçinin çalışması sonucunda belli şartların oluşması durumunda çalışmakta olduğu işyerindeki emek ve mesaisinin karşılığı olarak ödenen tazminat türüdür. Kıdem tazminatında tavan ücret uygulaması adı verilen bunun üstünde ücret alan işçilerin kıdem tazminatının gerçek ücreti değil, tavan ücret üstünden hesaplandığı bir uygulama bulunur. Kıdem tazminatında tavan ücret her senenin ve senenin ikinci yarısının başında açıklanmaktadır.
KIDEM TAZMİNATI NEDİR?
İşverenlerin çalışanlarına ödediği tazminatlardan birisi olarak karşımıza çıkan kıdem tazminatı 4857 Sayılı İş Kanunu’nda düzenlenen şartlar gerçekleştiği takdirde işçiye çalışmakta olduğu dönem için ödenen tazminat türüdür.

KIDEM TAZMİNATININ ŞARTLARI NELERDİR?
Kıdem tazminatının evvela bir işçilik alacağı olduğunu belirterek kıdem tazminatının alınabilmesi için kanunda öngörülen bazı koşulların arandığını belirtmek gerekir. Kıdem tazminatının alınabilmesi için aranan şartlar şunlardır;

İşçinin 1 senelik kıdeminin olması gerekir. Yani işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için evvela aynı işverene ait işyerinde ya da işyerlerinde toplam 1 senedir çalışıyor olmalıdır. Kıdem süresi 1 senenin altında ise o işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için başka bir şart ise iş akdinin haklı feshi ile sonlandırılmasıdır. İşçinin iş akdi yazılı ya da sözlü olması fark etmeksizin haklı olarak feshedildiği sürece işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Belirtmek gerekir ki işçinin iş akdinin yazılı ya da sözlü olması aranmaz ancak yalnızca iş akdinin belirsiz süreli olması koşulu aranır. Zira belirli süreli protokol ile çalışan işçi protokolsinin bitiminden itibaren kıdem tazminatını talep edemez.
Son ve en önemli şart ise kıdem tazminatına hak kazanabilmek için 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre işçi olmak gerekir. Her işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. Kıdem tazminatına hak kazanılması için bir çalışanın işçi olarak sayılması ve 4857 Sayılı Kanun’a göre işçi olması gerekir. İş Kanunu’nda yer alan 14. Madde uyarınca iş ve meslek grupları içerisinde yer alan kişiler işçi olarak sayılmamakta olup bu kişilerce yapılan işler neticesiyle iş akdinin sonlanmasına takiben kıdem tazminatına hak kazanamazlar.

Yeni yılla birlikte belirlenen asgari ücret ve memur ücretlerine göre kıdem tazminatının tavan ücreti de belirlenmiştir. Bu yıla göre kıdem tazminatının tavan ücreti 7.638,96 TL olarak belirlenmiştir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER