Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Advert
Advert
Muhammet Ali Tatlıgül

Özel Güvenlik Görevlileri Daha Kaç Yıl Bekleyecek!

“2004 yılında hayatımıza güren fakat 18 yıldır görmezden gelinen özel güvenlik görevlileri daha kaç yıl ve neyi bekliyor?” başlığı altında Özel güvenlik görevlilerinin çalışma şartları ve hakları konusunda ciddi sıkıntılara değinmek istiyorum..

‘2022 yılına yaklaşırken 18 yıldır 7/24 Ülkemizde kamuda ve özelde 350 bine yakın aktif çalışan özel güvenlik görevlilerinin çalışma şartları,yaşam şartları ne yazık ki iyi diyemeyeceğimiz kadar atıl durumdadır. Kamuda çalışanlar biraz daha şanslı görünebilir, son yapılan düzenlemer ile sürekli işçi kadrosuna geçiş yapan güvenlik görevlileri özel sektöre göre biraz daha şanslılar gibi görünsede  görünen vitrinin ön yüzüdür.

18 yıldır milletin canını malını en değerli varlıklarını korumak adına, bugün her yerde görev yapan özel güvenlik görevlileri; Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına görev yapan ülkemizi yöneten Cumhurbaşkanından, siyasetçisine bürokratına kadar her kesimin Özel güvenliği görmezden gelmesinden acilen vazgeçerek en kısa zamanda özel güvenlik camiası ile temas etmeli ve gerekli düzenlemeler için adım atılmalıdır.

18 yıldır çalışanların sorunları adına yapılmayan düzenlemelerin yapılması için umutla beklerken her gün bir güvenliğin görevi başında vefat etmesi intihar etmesini daha ne kadar izleyecekler.

ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR.

Bunlardan bazıları, Yılı dolmadan işten atılanlar, keyfi mobbing ile istifa ettirilenler, İnsan geçmeyen yerde sözde mobo denilen tuvaleti, suyu olmayan barakalarda nöbet tutulması. Özelikle özel sektörde zamanında verilmeyen ve sağlığa uygun olmayan kıyafetler. Eksik teçhizatlar, görev dışı işlerin zoraki olarak yaptırılması ve dayatılması. Çalışma saatlerinin düzensizliği. Keyfiyet ile görev yeri ve proje değişikliği. Oturarak maaş alıyorlar bakışı. 5188 sayılı Kanundaki görev ve yetkilerin yetersizliği. Yetkisi, olmayanların yetkili olması ve iş buyurması En önemlilerinden olan 5 yılda bir kimlik yenileme. Görev başında dahi olsan yaşanacak bir adli olayda Güvenlik Kimliğini kaybetme gibi temel sorunlar acil çözüm bekliyor.

NEDENSE ÇÖZÜMLENMİYOR.

Her gün gelişen büyüyen Türkiye’mizde halkın iradesi ile seçilen yönetimler 2002’den bugüne kadar değişmeden devam ederken 350 bin kişinin sorunlarını iletmek. duyurmak zor olmasa gerek. Yıllardır bilinen ama çözüm bekleyen sorunlar var ki ama nedense çözümlenmiyor ya da çözümlen dirilmiyor. Örneğin, hayatımıza yeni giren bekçi sistemi hemen her şeyi ile düzenlenerek halkın hizmetine sunuldu. Peki ya özel güvenlikte niye yapılmıyor çok mu zor? tabi ki de değil fakat aması var. Patronlar için rant haline gelmiş özel güvenlik sektörüne devletimizin el atması, kontrol altına alması gerekmektedir. Kendine ait 5188 sayılı yasa ve 4857 sayılı işçi kanunu olduğu halde kanuna riayet ederek çalıştırılan özel güvenlik görevlisi ya da işçi 100 kişiden 10 kişi diyebileceğimiz kadar da azdır. Bu sorun sadece işçi kanuna bağlı olarak çalışan özel güvenliğin değil tüm işçilerin de sorunudur.

Her gecen gün artan iş mahkemeleri davalar arabulucu dönemleri yaşan sorunların göstergesidir. Özel güvenlik görevlileri gündeme sadece TİS gibi maddi kanunlarda gelmek istememektedir Çünkü özel güvenlik maddiyattan çok hak ettiği saygıyı istiyor. Özel güvenlik görevlilerinin önce insan olduğunu, sonra kamu düzeni adına görev yapan kişiler olduğunu herkes bilmelidir. Sendiklar bunu için sahaya çıkmadı mı ? İyi gelecek kaliteli kariyerli bir meslek için sendikalar özel güvenliği her alanda anlatmlı ve tanıtmalıdır.

ÖZEL GÜVENLİĞE KULAK VERİLMELİ.

Sendikaların üye, siyasetçilerin ise oy olarak baktığı ve bazı dönemlerde hatırladığı özel güvenlik görevlilerinin seslerine kulak verilmelidir. Özel güvenlik görevlileri kendilerinin oy için seçimlerde, sendikaların aidat gelirleri için sözleşmelerde, hatırlanmak istemiyorlar. Aynı şekilde özel güvenlik görevlileridende icra ettiği mesleğe duyarlılık beklenmektedir. Duyarlı ve etkin bir özel güvenlik görevlisi anlayışını yaratmak özel güvenliğin ellerindedir. Bunun için gelişime açık kanunları ve haklarını arayan bilinçli bir özel güvenlik sektör yaratmak şarttır.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ,

Kimlik almak için 657 sayılı kanunun 48.Maddesi uygulanırken, Görev yaparken 5188 sayılı kanun Maddeleri geçerli, Özlük ve çalışma saatleri 4857 sayılı işçi kanununun Maddelerine göre düzenlenirken,Görev başında yaşanan adli olayda ise 657 sayılı kanuna göre yargılanmaktadır. Burada Özel güvenlik Görevlileri neye göre nasıl davranacağını artık bilmek istemektedir. Bu yıllardır bu girdaptan kurtulmak kendilerine ait kendi yasalarıyla görev yapmak istemektedirler.. Sürekli gelecek ve iş korkusu yaşmaktan bıkan Özel Güvenlik görevlilerinden her gün mesleğine küserek Güvenlik mesleğini bırakanlar sayısı her gün artmaktadır. Kamuda görev yapanların bu sorunlarında bazıları yer yer çözüm bulsa da Özel Sektör görevli güvenlik görevlileri içinde gerekli çalışma ve düzenlemeler acil olarak yapılmalıdır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

meritking giriş kingroyal giriş