"

Dünyada yayılan coronavirüs hastalığı ile ilgili ülkemizde alınan önemli tedbirlerin arasında yer alan kamu kuruluşlarında ve büyük ölçekli işletmelerde güvenlik görevlilerinin uyguladığı ısı ölçer cihazları ile ilgili hukuki boyutu yetkili kurumlara sorduk.

Özel Güvenlik Haber Olarak Konuyu Sizler İçin Araştırdık

Özel Güvenlik Görevlilerinin Isı Ölçer İle Tespit Yapması  Doğrumu?

İş Hukuku Alanında Uzman olan Av.Hüseyin Kaya Sorumuzu yanıtladı.

Av.Hüseyin Kaya;

Bilindiği üzere Corona Virüs (covid-19) olarak bilinen solunum yolu bulaşıcı hastalığı Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre 100’den fazla ülkede görülmüş ve tüm ülkede uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan edilmiştir.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda menfur hastalığın ülkemizde yayılma ihtimalini en aza indirmek maksadıyla birtakım tedbirler alınmıştır.

Birçok kamu kurum ve kuruluşunda, özel sektörde çalışmakta olan özel güvenlik görevlilerine görev yaptıkları alanlara vatandaşların giriş çıkışlarında ateş ölçer cihazla kontrolden geçirilmesi ve ateşi yüksek olan kişilerin ilgili işyerine alınmaması v.b. gibi talimatlar verilmektedir. Söz konusu durum öncelikle Çalışma Koşullarının İşçi Aleyhine değiştirilmesi niteliğinde olup 4857 sayılı Kanuna göre bu değişikliğin geçerli olması işçinin muvafakatine bağlıdır.

Görev dışında çalıştırma yasağı” başlıklı 16 ncı maddesinde; “Özel güvenlik personeli, Kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz.” hükmü yer aldığından ve ayrıca 5188 sayılı Kanun ve diğer hiçbir mevzuatta Corona Virüs (covid-19)’ dan kaynaklı koruma ve önleme sorumluluğu özel güvenlik görevlilerinin asli işi olarak nitelendirilmediğinden dolayı Özel Güvenlik Görevlilerinin çalışma şartları kanunen koruma altında olup görevleri dışında ateş ölçer cihazlar ile vatandaşların ateşlerinin ölçülmesi ve kontrolden geçirilmesi gibi herhangi bir iş özel güvenlik görevlisinin muvafakati olmaksızın verilemeyeceği,

Çalışma Koşullarımın değiştirilmesine muvafakatim yoktur, haklarım saklı kalmak kaydıyla” şeklinde ihtirazi kayıt konularak imzalanması gerektiği mütalaa edilmektedir dedi.