Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Advert
Advert

Kamuda zam mesaisi başlıyor

Bayramın bitimiyle beraber kamu işçileri için de kritik süreç başlıyor. Bu yıl ilk defa 600 binden fazla kamu işçisi için masaya oturulurken, Türk-İş ve Hak-İş ortak hareket etme kararı aldı. Her iki konfederasyonun ortak taleplerini içeren taslak büyük ölçüde hazırlandı. 17 Mayıs haftası bakanlığa verilecek taslakla pazarlıklar başlayacak.

Bayramın bitimiyle beraber kamu

Kamu işçileri için yürütülecek toplu sözleşmeler, uzun seneler sonra bu kez yarım milyondan fazla çalışanı ilgilendiriyor. Son yapılan toplu sözleşmede 180 bin dolayında kamu işçisi için masaya oturulurken, bu sene taşerondan kadroya geçen çalışanların da dahil olması ile Türk-İş bünyesinde 330 binden fazla, Hak-İş bünyesinde ise 300 000 dolayında çalışan kapsama girecek. İşçileri temsil eden iki konfederasyon Türk-İş ve Hak-İş de, sürecin problemsiz yürütülebilmesi için işbirliği kararı aldı.

ZAM TALEBİ

Oluşan işbirliği kararının ardından her iki konfederasyondan seçilen ekipler çalışmaya başladı. Edinilen bilgiye göre, çalışmalar bu hafta sona erecek. Böylece işçi konfederasyonlarının ilk 6 ay da olmak üzere zam ve özlük hakları konusundaki talepleri şekillenmiş olacak. Görüşülen konularda büyük ölçüde uzlaşı sağlandığı, konfederasyon yönetimlerine de sunulduktan sonra çerçeve sözleşme taslağının hazır olacağı belirtiliyor. Bu yıl hazırlanan çerçeve taslağın çok boyutlu olduğu ve sosyal haklarda da geniş bir alanı kapsadığı kaydediliyor. Taslağın 17 Mayıs haftasında Çalışma Bakanlığı’na sunulmasının ardından bakanlık değerlendirme yapacak ve gelen teklifi de dikkate alarak, kendi teklifini sunacak. Böylece toplu protokol görüşmeleri fiilen başlamış olacak.

ENFLASYON FARKI

Bu Oyunu 1 Dakika boyunca oynayın ve neden herkezin bağımlı olduğunu görün
Kamu işçilerinin 2019-2020 dönemi toplu protokol görüşmeleri, Ağustos 2019’da sonuçlanmıştı. Türk-İş, en düşük ücretlerin 3 000 500 tl'ye yükseltilmesi, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk 6 ay % 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylarda enflasyon artı 3 puan refah talep etmişti. Varılan anlaşmayla ise ücreti 3 000 500 liranın altında olan işçiye 150 lira iyileştirme, tüm işçilere 2019 yılı ilk 6 ayı için % 8, ikinci 6 ayı için % 4, 2020’nin ilk ve ikinci 6 ayı için % 3’er zam ve oluşursa enflasyon farkı verilmesi öngörülmüştü.

KAYNAK:HURRİYET 

meritking giriş kingroyal giriş