Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Advert
Advert
Av.Gizem Tan

Kimlik kartının iptal edilmesi ve yenilenmemesi

2006 yılı Kasım Ayından bu yana iş hukuku alanında İzmir Barosuna bağlı olarak avukatlık yapmaktayım. Özel  Güvenlik Görevlilerinin güncel hukuki problemlerine  çözüm bulmak için sonuç odaklı olarak yıllardır çalışmalarımıza devam ederek sayısız emsal kararlar almaktayız.

Son dönemde rastladığımız  güncel  problemlerden biri;”Özel Güvenlik Kimlik Kartı İptali ve Özel Güvenlik Kimlik Kartının Yenilenmemesi”dir. Ancak, kimlik kartının iptal edilmesi ve yenilenmemesi işverene tazminatsız olarak iş akdini sona erdirme hakkı vermemektedir. Böyle bir iş akdi feshi, feshin  son çare olması ilkesine aykırıdır. Burada güvenlik görevlisi, özel güvenlik kimlik kartı gerektirmeyen başka bir alanda çalıştırılabilir. Bu mümkün olmuyorsa bu defa tazminatlarını ödeyerek geçerli nedenle iş akdini en fazla feshedebilir. Dolaysıyla özel güvenlik kimlik kartının iptal edilmesi burada haklı nedenle fesih hakkı sayılamaz. Bu anlamda aldığımız emsal kararlar ile Özel Güvenlik Görevlisi arkadaşlarımızın mağduriyeti giderilmektedir.

Diğer bir önemli husus ise İş Kazası Ve Meslek Hastalıkları ile ilgilidir. Özel Güvenlik Görevlilerinin yakalandığı meslek hastalığı sebebi ile belirli koşullar altında sağlık sebebi ile  iş akdinin feshi ile tazminatını alarak işten ayrılabilmektedir. İş Kazası; Özel Güvenlik Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle, Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,  meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan olaydır. Örneğin; Özel Güvenlik görevlisinin iş yerinde üçüncü şahıs tarafından uğradığı saldırı da iş kazası kapsamında değerlendirilmektedir.

İş yerinde İş Kanuna aykırı uygulamalar ile ilgili olarak her türlü şikayetiniz için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi (170),BİMER, Emniyet Genel Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

AVUKAT AYŞE GİZEM TAN

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER