Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Advert
Advert

Mevcut Toplu İş Sözleşmesindeki Sosyal ve Ekonomik Haklar Nasıl Hesaplanır?

696 KHK ile kadro alan işçilerin merakla beklediği toplu iş sözleşme süreci yakında başlıyor.

696 KHK ile kadro

696 KHK ile kadro alan işçilerin merakla beklediği toplu iş sözleşme süreci yakında başlıyor.

İşyerlerinde mevcut toplu iş sözleşmesi olan işçiler toplu iş sözleşmesinden yararlanacak iken,işyerlerinde işçi üzerinden toplu iş sözleşmesi olmayan işçiler ise yetkili sendikanın toplu iş sözleşmesi sürecini bekleyecek.

Toplu iş sözleşmesini yakından takip eden haber sitemiz binlerce işçinin merakla beklediği toplu iş sözleşmesindeki sosyal ve ekonomik hakların nasıl hesaplanması konusu araştırdı.Soru cevap şeklinde hazırlanan bültenimizde işçilerin merak ettiği tüm soruları yanıtladık.

İşyerimde Toplu İş Sözleşmesi Yok İse Süreç Nasıl İşleyecek?

İşyerinde Toplu İş Sözleşmesi olmayan işçiler mevcut yetkili olacak sendikanın yetki tespitininden sonra yeni toplu iş sözleşmesi sürecini bekleyecek.Toplu iş sözleşmesi imzaladıktan sonra üyelik tarihinden itibaren geriye dönük haklarını alabilecek.

Mevcut Toplu İş Sözleşmem Var Geriye Dönük Haklardan Yararlanabilirmiyim?

Hayır,Yararlanamazsınız.

Maaşlarımızda Değişiklik Olacakmı? Seyyanen Yapılan Ücret Zammından Yararlanacakmıyız?

2019 YILI KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE ANLAŞMA PROTOKOLÜNDE de yer alan 01.01.2019 Tarihinde üye olan işçiler ücret zamları ve seyyanen zam oranlarından yararlanabilir? 696 KHK ile kadro alan işçiler brüt maaşlarında bir değişiklik olmayacaktır.Bu yüzden ücret zamları ve seyyanen zam ücretlerinden yararlanamayacaktır.

Aidat Dayanışma Dilekçesi İle Toplu İş Sözleşmesinden Yararlanabilirmiyim?

İşçiler mevcut toplu iş sözleşmesinde doğan haklardan yararlanmak için üyelik yapmak zorunda değildir,aidat dayanışma dilekçesi vererek toplu iş sözleşmesinden yararlanabilir.

Mevcut Toplu İş Sözleşmesindeki Haklardan Nasıl Yararlanabilirim?

Mevcut toplu iş sözleşmesinde belirtilen sosyal ve ekonomik haklar kıstelyevm( günlük kısıtlama,gün kısıtlama) yöntemi ile hesaplanır.Her işçi mevcut toplu iş sözleşmesine ulaşarak aşağıda yer alan haklar konusunda hesaplama yapabilir.Toplu iş sözleşmesinde yer alan hakların hesaplanmasında enflasyon farkları göz önüne alınmalıdır.

Hesaplama Nasıl yapılır?

Mevcut toplu iş sözleşmesinde belirlenen haklar;

Yemek Yardımı

Toplu İş sözleşmesinde belirtilen günlük yemek miktarı ile işe gidilen gün üzerinden hesaplanır.Örnek toplu iş sözleşmesinde yer alan 10 TL yemek ücretine karşılık işçi 20 gün işe gitmiş ise o ay 200 TL yemek ücreti alır.

Yol Yardımı

Toplu İş sözleşmesinde belirtilen yol miktarı aylık olarak ödenir,örnek olarak 250 TL yol ücreti alan işçi 1 gün işe gitmek şartı ile yol ücretinin tamamını alır,yol yardımında yemek ücretinde ki gibi gün kısıtlaması bulunmaz ibaresi var ise yol ücretini tamamını alır,yol yardımının ödenmesinde toplu iş sözleşmeleri sendika bazında farklık gösterebilir,yemek yardımı gibi gün kısıtlaması da yapılabilir.

Giyim Yardımı

İşçilere yıl içerisinde verilen giyim yılda bir kere yapılır,696 KHK kapsamında toplu iş sözleşmesine dahil olan işçi,yıl bitiminde 2 ay kalacağından dolayı belirtilen miktarın sadece 2 aylık tutarını alır.Örnek olarak 400 TL giyim yardımı 12 ay’a bölünüp 2 ay ile çarpılır.400/12:35*2:70 TL

Sosyal Yardım

İşçilere her ay olmak üzere sosyal yardım ödenir.696khk ile kadro alan ve toplu iş sözleşmesine müdahil olan işçi sosyal yardımdan her ay faydalanır.

İkramiye

İkramiye,toplu iş sözleşmesi bitene kadar toplu iş sözleşmesinden belirtilen miktarın 12 ay’a bölerek kalan ayların hesaplanması ile ortaya çıkar.Örnek olarak 696 KHK ile toplu iş sözleşmesine müdail olan işçi toplu iş sözleşmesinden beliritilen 1.200 TL’yi 12 ay’a bölerek kaç ay faydalanacaksa o ay kadar hesaplama yapabilecek.Toplu iş sözleşmesinin bitmesine 2 ay kalan işçi 2 aylık ikramiye alabilecek.

Tediye

İşçilere 6772 sayılı Kanun esas|arına göre ilave tediye ödenir.

Diğer Haklar,Yakacak,Bayram,Çocuk,Öğrenim,Kreş,Doğum,Ölüm,Afet Yardımı toplu iş sözleşmesinden yazılan miktar kadardır.Bu ücretlere enfalasyon yardımı uygulanmaz.Sosyal yardım,İkramiye,Yol Yardımı,Giyim Yardımlarına enflasyon farkı uygulanır.

NOT:RAKAMLAR SEMBOLİK OLARAK VERİLMİŞTİR

İŞÇİLER MEVCUT TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNE BAKARAK HESAPLAMA YAPABİLİR.

ÖZEL HABER