Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Advert
Advert

Sendikadan Esnek Çalışma Saatlerine Uymayan Kurumlara Tepki

11 Mart 2020 tarihinde ülkemizde ortaya çıkan ilk korona virüs (covid-19) teşhisinden beri özel güvenlik görevlileri, görev alanlarında her türlü fedakarlıkla görevlerini en üst seviyede cansiperane yapmaktadırlar.

Bu haberin fotoğrafı yok

TÜRK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası Koranavirüs salgını sonrası alınan tedbirler konusunda güvenlik görevlilerinin çalışma saatlerinde esneklik yapmayan kurumlar için tepki gösterdi.Sendika resmi web sitesinden açıklamalarda bulundu.

SALGIN DÖNEMİNDE 8 SAATLİK ÇALIŞMA SİSTEMİ SON BULMALI

11 Mart 2020 tarihinde ülkemizde ortaya çıkan ilk korona virüs (covid-19) teşhisinden beri özel güvenlik görevlileri, görev alanlarında her türlü fedakarlıkla görevlerini en üst seviyede cansiperane yapmaktadırlar.

Özellikle belirtmeliyiz ki hiç birimizin böyle bir salgın hastalık konusunda tecrübesi yoktu, salgın döneminde sağlık çalışanlarımızla birlikte sağlık kuruluşlarında ve halkımızın yoğun olduğu tüm iş yerlerinde özel güvenlik görevlerinin müthiş bir özveri ile çalıştıklarını herkes görmüştür.

Bizlerde Güvenlik-İş Sendikası olarak özellikle sağlık, ulaşım ve iletişim başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve normal hayatın kısıtlı da olsa devam ettiği işyerlerinde görevine devam eden özel güvenlik görevlilerinin çalışma saatlerinin esnekleştirilmesi ve sivil kıyafet ile çalışabilmeleri adına T.C. İçişleri Bakanlığı ve T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunup özel güvenlik görevlileri ile ilgili gerekli talimatların kurumlara gönderilmesini sağlamış bulunmaktayız.

Güvenlik zafiyeti oluşmayacak şekilde sivil kıyafet konusunda özel güvenlik görevlilerinin daha hijyen bir şekilde çalışmalarının hukuken izni verilmişken, özel güvenlik görevlilerinin genelinde tek bir kıyafet olması nedeni ile Emniyet Genel Müdürlüğünün sivil kıyafet yazısına istinaden salgının ne zaman biteceği öngörülmediğinden sivil kıyafet konusunda tüm yetkililerin ve iş yerlerinde ki idarecilerin hassas yaklaşması önemlidir.

Özellikle ulaşım sektöründeki DHMİ ve bazı kuruluşlarda ulaşımın durdurulmasından dolayı çalışma saatleri ve vardiya sistemi esnek çalışmaya uygun hale getirilmiştir.

Fakat halen sağlık kuruluşları başta olmak üzere ve birçok sektörde iş hayatının devam etmesinden dolayı özel güvenlik görevlileri her gün işe giderek risk altında çalışmaktadırlar.

Özel güvenlik görevlilerinin çalışmakta oldukları birçok iş yerinde salgın döneminde 8 saatlik vardiya sisteminin tıkandığı açıkça ortaya çıkmıştır.

Özellikle salgın döneminde çalışan personeller için 8 saatlik çalışan iş yerlerinde, virüsten korunma amacı ile 12 saatlik vardiya sistemine geçilmesi çok önemlidir.

Sendikamızın mücadelesini verdiği ve özel güvenlik görevlileri için kazanıma dönüşen ‘’Postalar Halinde Çalışma Yönetmeliği’’nde 2017 yılında yapılan değişiklik ile özel güvenlik çalışanları için 12 saatlik vardiya sistemine geçilmiş olup, özel güvenlik sektörünün büyük bir bölümü 8 saatlik nöbet sisteminden 12 saatlik nöbet sistemine çalışmaya başlamıştır.

Ancak büyükşehirlerde uygulanan sokağa çıkma yasağında, çalışmak zorunda olan özel güvenlik görevlileri ve diğer çalışan personel 8 saatlik vardiya sisteminin mağduru olmuşlardır. Toplu taşıma araçlarının sayısının düşürülmesi, servis imkânı olmayan tüm çalışanları mağdur etmiştir. Özellikle salgın döneminde özel güvenlik görevlilerine ulaşım muafiyeti desteği sağlanması faydalı olacaktır. Tekrar edilecek olan sokağa çıkma yasağı nedeni ile aynı sıkıntıların yaşanacağı görülmektedir.

Halen belediyeler gibi kamu kuruluşlarında çalışan özel güvenlik görevlilerinin görev alanlarının daraltılarak, kullanımına kısıtlama getirilmiş iş yerlerinde vardiya sisteminin 12 saat üstünden yapılması daha fazla insanımızın evde kalmasını sağlayacaktır. Kanun kapsamında olan uygulanacak olan bu çalışma sisteminin özel güvenlik görevlileri için yaşadığımız zorlu günlerin sağlıklı bir şekilde atlatılmasında çok faydalı olacağına inanmaktayız.

Ayrıca yoğun bir şekilde iş yerlerinde vatandaşlar ile temas halinde olan özel güvenlik görevlilerine günlük verilen maske sayısının yetersiz olduğu açıkça görülmektedir. Özel güvenlik görevlilerinin, tek bir maske ile bir günü geçirmesi sağlıklı değildir. Üstün bir gayretle 7/24 görevi başında olan tüm özel güvenlik görevlilerinin çalışmakta oldukları iş yerlerinde sağlıklı ortamın oluşması ve güvenle çalışmaları için tüm yetkili makamların ve yöneticilerin salgın döneminde daha hassas olmaları elzemdir.

 

Kamuoyuna Saygı İle Duyurulur

Güvenlik-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu

 

meritking giriş kingroyal giriş