29 yıldır özel güvenlik sektörünün nabzını tutan Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği'nin (GÜSOD); Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı ile birlikte düzenlediği "Sektör Buluşması", 6 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşti. İstanbul’da bir otelde yapılan etkinliğe; Bantaş Nakit ve Kıymetli Mal Taşıma ve Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Çetin Grup, Desmer Güvenlik Hiz. Tic. A.Ş., G4S Güvenlik Hizmetleri A.Ş., ISS Proser Koruma ve Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Loomis Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Pronet Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Securitas Güvenlik Hizmetleri A.Ş., TAV Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Tepe Savunma ve Güvenlik Sistemleri Sanayi A.Ş. ile sektör paydaşları katıldı. 

“SEKTÖR BULUŞMALARINI DESTEKLİYORUZ”

“Sektör Buluşması”nın açılış konuşmasını, GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN yaptı. GÜSOD olarak, bu tarz toplantıların son derece değerli olduğunun ve teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen ŞAHAN, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığına, bu ve benzeri etkinliklere vesile olmaları nedeniyle,   sektör adına teşekkür ve şükranlarını sundu. ŞAHAN, “Sektör buluşmalarında birçok konuyu değerlendirebilme fırsatımız oluyor. Özel güvenlik alanında yapılan düzenleme ve yeniliklerin değerlendirilmesinin yanı sıra dijitalleşme çalışmaları ile bunların uygulama alanlarındaki son durumlarının istişare edilmesini önemsiyoruz. ÖGNET-KAAN-PATBİS-ASİP-ÖZGE ve SEP gibi projeler hakkındaki son gelişmeleri memnuniyetle izliyoruz ve destekliyoruz” dedi. 

Son dönemde hayata geçirilen projelere de dikkat çeken ŞAHAN, özel güvenlik sektörü açısından çok önemli olan alan eğitimleriyle ilgili düzenlemeler ve birleştirilmiş genelge uygulaması konularının ele alınmasından dolayı memnun olduklarını ifade etti. 

“250 KİŞİYE 1 ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ DÜŞÜYOR”

GÜSOD Başkanı ŞAHAN’ın konuşmasının ardından katılımcılara hitap eden Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Sayın Suat ÇELİK ise, çok önemli açıklamalarda bulundu. Özel güvenlik sektörünün, 2004 yılında yasallaşan 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun sonrasında geldiği noktayı değerlendiren ve bu güne kadar olan gelişim sürecini çok önemli verilerle anlatan ÇELİK, “Sahada fiilen görev yapan 352 bini aşkın özel güvenlik görevlisi bulunuyor. Bu rakam genel kolluk sayısına yaklaştı. Ülke genelinde 169 kişiye bir kolluk kuvveti, 250 kişiye bir özel güvenlik görevlisi düşüyor. Sektörümüzdeki kadın istihdam oranı ise yüzde 14. İstihdam oranları; Marmara Bölgesinde yüzde 38, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 5, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 7 civarında. İstanbul’da ise istihdam oranı yüzde 26 ile en yüksek seviyeye ulaştı. İstanbul’u sırasıyla yüzde 11 ile Ankara, yüzde 6 ile İzmir, yüzde 4 ile Antalya, yüzde 3 ile Kocaeli ve Bursa takip ediyor” diye konuştu.

 2012 yılında özel güvenlik sektörünün etkin denetimi amacıyla kurulan Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı’nın, yeniden yapılandırma sonrasında sonuç odaklı bir stratejik yaklaşım içinde çalışmalarını sürdürerek kısa, orta ve uzun vadeli planlar çerçevesinde analiz ve değerlendirmeler yaparak faaliyetlerini gerçekleştirdiğini ifade eden ÇELİK, “Kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki özel güvenlik hizmetleri ile silah işlemleri ve sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddelere ilişkin faaliyetler, evrensel değerler ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde çağdaş bir yönetim anlayışıyla düzenleniyor, yürütülüyor ve denetleniyor. Özel güvenlik görevlilerinin, görev yaptıkları ihtisas alanlarında bilgi, beceri ve tecrübelerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak nitelikteki alan eğitimleri konusundaki çalışmalar devam ediyor. Sektör yararına olmak üzere tüm tekliflere açığız ve sektörün tüm paydaşlarıyla yakın iş birliği içinde olmayı önemsiyoruz” dedi.

 Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı Özel Güvenlik Hizmetleri Şube Müdürü Recep ÇENGEL, “Özel Güvenlik Alanında Yapılan Düzenleme ve Yenlikleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı AR-GE ve Bilgi Sistemleri Şube Müdürü Doç. Dr. Uğur DEMİRCİ ise “Özel Güvenlikte Dijitalleşme ve Uygulamalarını” anlattı. Ardından soru-cevap bölümü ve genel değerlendirmeler yapıldı.