Özel güvenliklerin kimlik kartı iptalleri ile ilgili düzenleme meclise sevk edildi.Binlerce özel güvenlik görevlisinin gözü meclise sevk edilen kanun maddesindeki değişikliğinde..

Özel güvenlik görevlilerinin kimlik iptalleri ile ilgili İçişleri Bakanlığı'nın yapmış olduğu çalışmada son hali ile meclise sevk edilmişti.Binlerce özel güvenlik görevlisi kanun maddesindeki değişikliğin yapılmasını bekliyor.

Güvenlik İş Sendikası'nın birlikte yürütttüğü çalışma sonrasında kimlik iptallerindeki ceza oranı 1 Yıldan 2 Yıla çıkacak.Buna göre hakkında HAGB verilen 2 yılın altında ceza alan özel güvenlik görevlileriin kimlikleri iptal edilmeyecek. 

HAGB’ kaynaklı ceza sürecinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılmasını içeren taslak teklifi meclise sevk edildi.

Özel güvenlik kimlik kartlarında HAGB’den kaynaklı ceza süreci 1 yıldan 2 yıla çıkarılmasını içeren taslak teklifi meclise sevk edildi.

Buna göre hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen ve 2 yılın altında ceza alan özel güvenlik görevlilerinin kimlik kartları iptal edilmeyecek.

5188 sayılı Özel Güvenlik Yasası’nın 17. Maddesinde özel güvenlik görevlilerinin çalışma izni hakkında açıklama yapılmıştır. Buna göre maddenin RG-11/9/2011-28051 ek fıkrasında, özel güvenlik görevlisi olabilmek için aranan koşulların herhangi birisinin kaybedilmesi halinde, kimlik kartı ve çalışma izni Bakanlık veya Valilik tarafından iptal edilir.
Özel güvenlik görevlilerinde aranacak şartlar

Madde 10- Özel güvenlik görevlilerinde aşağıdaki şartlar aranır:

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

b) (Değişik: 21/4/2005 – 5335/23 md.) Silahsız olarak görev yapacaklar için en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul; silahlı olarak görev yapacaklar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak.

c) 18 yaşını doldurmuş olmak.

d) (Değişik: 2/1/2017 - KHK-680/69 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7072/67 md.) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile;

1) Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak.

2) Affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, özel hayata ve hayatın gizli alanına ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde suçları, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık ve fuhuş suçlarından mahkûm olmamak.

3) Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, özel hayata ve hayatın gizli alanına, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarından dolayı hakkında devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak. e) (Mülga: 23/1/2008 – 5728/578 md.) f) Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile engelli bulunmamak.3 g) 14 üncü maddede belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmak. h) (Ek: 2/1/2017 - KHK-680/69 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7072/67 md.) Güvenlik soruşturması olumlu olmak.4 Çalışma izni Madde 11- (Değişik birinci fıkra: 2/1/2017 - KHK-680/70 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7072/68 md.) Özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler ile özel güvenlik şirketlerinde, alarm izleme merkezlerinde ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlarda kurucu ve/veya yönetici olarak çalışacaklar hakkında valilikçe güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır. Soruşturma sonucu olumlu olanlara, bu Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmak şartıyla, valilikçe çalışma izni verilir.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması bir ay içinde tamamlanır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması her kimlik verilmesi veya ihtiyaç duyulması halinde 3 25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, bu bentte yer alan “özürlü” ibaresi “engelli” şeklinde değiştirilmiştir. 4 Anayasa Mahkemesi’nin 21/4/2022 tarihli ve E.:2021/42, K.:2022/45 sayılı Kararı ile bu bent “mülga 26/10/1994 tarihli ve 4045 sayılı Kanun uyarınca yapılan güvenlik soruşturması” yönünden iptal edilmiştir. yenilenir. Şirketlerde eğitici ve temsilci olacaklar ile şirket ortağı tüzel kişi ortaklarında da kurucularda aranan şartlar aranır ve güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır. Göreve başlayan özel güvenlik görevlileri işveren tarafından onbeş gün içinde valiliğe bildirilir


ÖZEL GÜVENLİK KİMLİK KARTI İPTALİ

Özel güvenlik kartı şu durumlarda iptal edilir;

Görev sırasında veya görev süresi dışında kasıtlı olarak bir suç işlemek ve bu suç sebebiyle 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası almak, özel güvenlik kimlik kartının iptal edilmesine neden olur. Güvenlik görevlisi işlediği suçlar sebebiyle affa uğrasa dahi; eğer devletin güvenliğini tehlikeye attıysa, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı geldiyse, cinsel dokunulmazlığı hiçe saydıysa, rüşvet aldıysa, hırsızlık veya dolandırıcılık yaptıysa, güveni kötüye kullandıysa, kaçakçılık veya fuhuş yaptıysa kartı iptal edilir. Göreve geldikten sonra fiziksel veya akli melekelerinden birini kaybetmek ve güvenlik görevini yerine getiremeyecek olmak. Kimlik kartını yenileyecekler yenileme eğitimi almazlarsa kartları iptal edilir. Güvenlik görevlisinin hakkında bir mahkeme kararı var ise, mahkeme sonuçlanıncaya kadar görevini yerine getirmesi mümkün değildir. Hakkında soruşturma ve kovuşturma devam etmekte olan güvenlik görevlilerinin kartları iptal edilir. Genel kolluk kuvvetlerine direnmek ve karşı gelmek Silahı kanuna aykırı şekilde kullanmak veya görev alanı dışında kullanmak Görev süresi dışında özel güvenlik üniforması ile toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak Terörle ilgisi olanlarla irtibat halinde olmak Saydığımız tüm koşullar özel güvenlik sektöründeki tüm çalışanlar ve yöneticilerin denetim altında tutulmasını sağlamak amacı ile alınmıştır.


ÖZEL GÜVENLİK KARTI İPTAL OLANLAR NE YAPMALI?

Özel güvenlik kimlik kartı iptal edilenler için çalıştıkları yerden tazminat alma hakkı vardır. Bu durum 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Kanuna göre özel güvenlik görevlisi olarak çalışanlar her 5 senede bir kimliklerini yenilemek mecburiyetindedırlar. Eğer bu süre içinde bir güvenlik görevlisi kimliğini yenilemezse, mesleğini artık yapamaz duruma gelir. Bu durumda işvereni onu işten çıkarabilir, çünkü artık bu çalışan özel güvenlik vasfı taşımamaktadır.

İşyerinden kimliğini yenilemediği için çıkarılan özel güvenlik görevlileri kıdem tazminatı alabilirler. Güvenlik görevlilerinin kıdem  tazminatlarını işverenler karşılar. Bazı işyeri sahipleri bu ödemeyi yapmak istemedikleri için çeşitli hilelere başvurabilirler. Ancak hiçbir şekilde işveren ödemek yapmaktan kurtulamaz. Bunun sebebi işveren ile çalışan arasında görev süresinin ne zaman biteceğine dair bir anlaşma yapılmış olmasıdır. Ayrıca işveren işe aldığı güvenlik görevlisinin kimlik kartının ne zaman yenileneceğini zaten görmektedir. Kimlik iptali sebebiyle işten ayrılmak mecburiyetinde kalan her güvenlik görevlisinin kıdem tazminatı hakkı vardır.