Bu yazımızda Araç Değer Kaybı Nedir,Nasıl Hesaplanır? Araç Kazasında Değer Kaybı Davası Araç değer kaybı nasıl hesaplanır, Değer Kaybı Davası Hangi Mahkemede Açılır konusunun hukuki boyutunu anlatacağız.Bu konuda Kaya Hukuk Bürosu Avukatlarından Av.Hüseyin Kaya'ya sorduk.
Av.Hüseyin Kaya,Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır konusunu anlattı.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç kazasında değer kaybı davası,Bir trafik kazası meydana geldiğinde araçlar servise götürülerek gerekli onarım işleri yapılır. Bu onarımdan sonra ilk bakıldığında bir sorun gözükmese bile araç artık kazalı olduğu için ikinci el araç statüsüne inmiş olmaktadır. Aracın değeri geçmişe göre düşmüş olacaktır. Hem araç sahibi hem de alıcılar artık o araca eski değerini vermezler. Yine bildiğiniz gibi ikinci el araç satışlarında en önemli kriterlerden birisi de aracın herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı üzerinde boya ve parça değişenin olup olmadığıdır. Bu durum aracın satılmasını zorlaştır ve piyasasını düşürdüğü için maddi anlamda araç değer kaybı yaşatır. Bu da araç sahiplerini maddi olarak mağdur etmektedir. Araç sahibinin yaptırmış olduğu aracın tüm masrafları şayet varsa kasko, sigorta koşuları çerçevesinde sigorta şirketi tarafından karşılanacaktır. Araç Hasar Değer Kaybı avukatı Kaya Hukuk & Danışmanlık olarak ofisimiz bu alanda müvekkillerine hizmet sunmaktadır.
Trafik Sigortası Şirketi (Kasko) Araç Değer Kaybını Karşılar Mı?
Trafik kazaları, aracın çalınması veya araca gelecek her türlü zarar için aracın kaskosu yapılmaktadır. Araç sahibinin yaptırmış olduğu kasko kapsamına içerisinde aracın bütün onarım işlemleri dahildir. Ancak kasko şirketlerinin birçoğu bu tamir ve bakım işlemleri sonucunda meydana gelen araç değer kaybını karşılamazlar. Çok düşük bir olasılık olsa da araç değer kaybını karşılayan sigorta şirketlerini bulabilmeniz mümkündür. Peki sigorta şirketi araç değer kaybını karşılamıyorsa, araç değer kaybı nasıl karşılanır? Bu durumda geriye kazaya sebebiyet veren sürücüden, karşı taraftan bu değeri karşılama seçeneği kalıyor. Araç değer kaybını almak için karşı tarafa dava açmanız ya da karşı taraf aleyhine Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmanız gerekiyor. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortaları kaskonun aksine karşı taraftaki kusursuz aracın uğramış olduğu değer kaybını karşılamaktadır. Bunun için Sigorta şirketine eksper raporu ve diğer istenen evraklarla birlikte başvuru yapılmasına müteakip 15 günlük yasal süre beklenir. Bu süre içinde sigorta şirketince ödeme yapılmazsa Mahkemeler nezdinde dava açılabileceği gibi Sigorta Tahkim Komisyonuna da başvuru yapılabilmektedir.
Kasko şirketleri araç değer kaybını karşılamadıkları için, araç değer kaybı davası kazaya sebebiyet veren kişiye, aracın ruhsat sahibine ve kusurlu olan karşı aracın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortacısına açılmaktadır. Aracın değer kaybının tespitine yönelik araç değer kaybı davası açılır. Karşı taraf kazada bir kusuru bulunmadığını ispat etmedikçe bu zararı ödemek zorundadır. Şayet ispat edemiyorsa araçta meydana gelen kaybı ödemekle yükümlüdür. Kaya Hukuk & Danışmanlık araç hasar değer kaybı avukatı olarak bu süreçte müvekkillerini temsil etmektedir.
Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?
Dava sürecinde aracınızda meydana gelen hasarın miktarını talep edebileceğiniz gibi, aracın tamiri için gereken zararı ve araç hasarlı olduğu için uğradığı değer kaybını da karşı taraftan talep edebilirsiniz. Şayet araç kiralık ise ayrıca ulaşım giderlerini de karşı taraftan talep etmeniz mümkündür.
Araç kazası sonrası değer kaybı yaşadıysanız,Kaya Hukuk Bürosuna,Mustafa Kemal Mah. 2118. Cadde Maidan Plaza C Blok Kat:3 Daire:16 Çankaya/ANKARA adresinden 0532 219 56 76 Telefon numaralarından ulaşabilirsiniz