Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Advert
Advert

SGK EYT’lilerin emeklilik taleplerini hızlandıracak

EYT’nin Meclis maratonu başladı. Komisyona bilgi veren SGK Başkanı Arat “Biz hazırız. Talepleri hızla alıp sisteme gireceğiz” dedi. Arat, iddiaların aksine aylık bağlanma oranında değişiklik olmadığını da söyledi.

EYT'nin Meclis maratonu başladı.

EYT düzenlemesinde sona yaklaşılıyor. 4 maddelik yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Düzenlemenin komisyona gelmesiyle birlikte bazı konular da netleşmeye başladı. Komisyona bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Kürşad Arat, EYT’lilerin emeklilik işlemlerinin ne kadar sürede tamamlanacağı, yeterince personel olup olmadığı konusuna açıklık getirdi. Arat “Uzun süreden beri bunun teknik altyapısını çalışıyoruz. Talepleri alıp en hızlı şekilde sisteme sokacağız” dedi.

MAAŞTA DÜŞÜŞ YOK

EYT’lilere düşük maaş bağlanacağına ilişkin iddiaları da yalanlayan Arat, aylık bağlama oranında bir değişiklik olmayacağının altını çizerek “Asgari emekli maaşı 5 bin 500 lira. Mevcut sistemde prim ödeme gün sayısına, hizmet yılına, çalıştığı sigorta koluna ve kazancına göre herkese ayrı maaş bağlanabiliyor, kişi bazında değişiyor” ifadelerini kullandı. SGK Başkanı Arat tasarı yasalaştıktan sonra EYT’lilerin her iki bayram ikramiyesini de almaya hak kazanacağını anlattı.

YAŞ ORTALAMASI 48.5

Arat Türkiye’de en son emekli olanların ortalama yaşının 54, EYT’li olarak tanımlanan grubun yaş ortalamasının ise 48,5 olduğunu belirtti. Nüfusun yaşlanmasıyla emekli sayısında da bir artış olduğunu dile getiren Arat, 2000’lerin başında 6,5 milyon seviyesinde olan SGK’den emekli maaşı alanların sayısının bugün itibarıyla 13,9 milyon kişiye ulaştığını kaydetti. Arat, aktif/pasif sigortalı oranının ise 2’ler civarında olduğunu açıkladı. EYT düzenlemesinin SGK’nın mali yapısına etkisine değinen Arat, “SGK’da bugün itibarıyla gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 96.2. Bu oran yüzde 100 olmadığı için ister istemez SGK açığı var. Bu açık tarihin en düşük seviyesinde yani yüzde 0.30 düzeyinde” diye konuştu.

GÖZLER 8 ŞUBAT’TA

Bu arada görüşmeler sırasında muhalefet düzenlemenin eksik olduğu iddiasını gündeme getirdi. Bazı milletvekilleri, hem katsayı hem de prim gün sayısı konusunda mağduriyet olduğunu savundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen EYT düzenlemesinin haftaya TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor. Planlanan takvimde bir aksaklık olmaması halinde görüşmelere 7 Şubat Salı günü geçilmesi ve en kısa süre içerisinde onaylanması bekleniyor. AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu düzenlemenin en geç 8 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaşmasını beklediklerini söylemişti.

EYT’NİN MALİYETİ 194 MİLYAR

Kamu personeli: 49.7 milyar lira

* SGK için: 144.7 milyar lira

* Bağ-Kur: 619 bin

* Emekli Sandığı: 669 bin

* SGK: 3.5 milyon

* Hemen emekli olabilecekler: 2.2 milyon

HAK-İŞ: PRİM ŞARTI GÖZETİLMESİN

HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, EYT düzenlemesinde, 1999 öncesi işe girişi olanların prim şartı gözetmeksizin emekli olması, staj ve çırakların uzun vadeli sigorta kolları açısından borçlanma imkanına ilişkin yasal düzenlemenin yapılması gibi taleplerin dikkate alınmasını istedi. Arslan “Kadınlar için de doğum borçlanması sigorta başlangıç şartı olmaksızın sağlanmalıdır” dedi. Arslan “Düzenleme kapsamında emekli olacakların aylıkları 2023 yılı enflasyon farkı ve refah payı çerçevesinde iyileştirilmelidir. 696 sayılı KHK’nın yürürlüğe girmesinden sonra zorunlu şekilde emekliliğe sevk edilerek, iş sözleşmesi sona erdirilen işçilerin çalıştıkları kurumlara tekrar dönebilme imkanı sağlanmalıdır” diye konuştu. Arslan emeklilik sonrası çalışanların alacakları ücretlerinden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Prim oranının düşürülmesi, emekli aylığı alt limitinin asgari ücret düzeyine çekilmesi önerilerini de paylaştı.

EYT’LİLER İŞİ BIRAKIRSA PRİM KAYBI 45 MİLYAR TL

Yapılan etki analizine göre EYT’ye ilişkin düzenlemenin gelecek ay uygulamaya konulması halinde kamu personeli için 49.7 milyar lira, SGK için 144,7 milyar lira olmak üzere bütçeye toplam maliyetinin 194.4 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek SSK’li 3.5 milyon, Bağ-Kur’lu 619 bin, Emekli Sandığı’na bağlı 669 bin olmak üzere toplam 4.8 milyon kişi bulunuyor. SSK kapsamındaki EYT’lilerin yüzde 87’si çalışma hayatında aktif olarak bulunurken, bu kişilerin çalışmaması halinde SGK prim kaybının 45.5 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.