696 KHK ile kadroya geçen işçilerin yüksek hakem heyet ile bağıtlanan toplu iş sözleşmesi süreci 31.10.2020 Tarihinde son buluyor.
Yüksek Hakem Kurulu (YHK) toplu iş sözleşmesinin sona ermesine az bir zaman kaldı. 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerin gözü kulağı yeni dönemde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinde.
Belediye ve İl Özel İdarelerinde Toplu İş Sözleşmesi Süreci İçin İş Kolları Geçiş Bildirimleri Başladı.Bilindiği gibi taşeron işçilerin, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 02/04/2018 tarihi itibariyle merkezi kurumlarda sürekli işçi kadrosuna, belediyelerde ise mevcut olan ya da münhasıran kurulan belediye şirketlerine geçişleri sağlanmıştır. Taşeron işçiler sürekli işçi kadrosuna veya belediye şirket işçiliğine geçirilirken 696 sayılı KHK ile toplu sözleşmeden yararlanma hakları, SGK nezdinde işyerlerinin bildirimleri, sendikal hakları ve işkollarına ilişkin bazı özel düzenlemeler yapılarak iş kolları ana işveren iş kolları üzerinden tescillenmeye başlanmıştır.Belediye ve İl Özel İdarelerinde toplu iş sözleşmesi süreci başladı,gözler kamuda 696 KHK sonrası kadro alan 4/D İşçileri için toplu iş sözleşmesi sürecine çevrildi.
696 KHK İle Kadroya Geçen İşçiler Asıl İş Kolları Üzerinden Toplu İş Sözleşmesine Dahil Olacak
Özel Güvenlik Haber olarak yapmış olduğumuz araştırmalar sonrası kamuda en fazla işçi ve toplu iş sözleşmesine sahip olan TÜRK-İŞ'e bağlı sendikalar,696 KHK ile kadroya alınan işçilerin toplu iş sözleşmelerine katılımı ile üye sayısını yükseltecek.Kamuda şuana kadar yetkili olan sendikaları bir önceki haberimizde sizler ile paylaşmıştık.
HAK-İŞ,İş kollarının değişmesine sıcak bakmıyor!
Genelikle 696 KHK öncesi taşeron sistemde örgütlü olan HAK-İŞ,iş kollarının değişmemesi istiyor.Temizlik-Güvenlik-Enerji Kollarında taşeron sistem üzerinden örgütlü olan HAK-İŞ 696 KHK ile kadroya alınan 300 Bin üyesini kaybedecek.
TÜRK-İŞ Asıl İş Kollarının Tescil Edilmesini bekliyor.
TÜRK-İŞ,696 KHK Sonrası kadroya alınan işçilerin mevcut yasalara göre iş kollarının asıl işveren kolundan tescillenmesi bekliyor.13 Mart 2020 tarihinde yapmış olduğu başkanlar kurulu toplantısında TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, anılan tarih itibariyle bu işçilerin asıl işkolunda ve mevcut toplu iş sözleşmesi kapsamında olmaları gerektiğini savunmaktadır.
Mevcut iş kolları yönetmenliğine göre 696 KHK ile kadroya alınan işçiler İl Özel İdareleri ve Belediyelerde olduğu gibi 31.10.2020 tarihinden sonra (Temizlik-Güvenlik-Enerji) ve diğer iş kollarında asıl iş kolunda tescillenmesi gerekiyor.Bazı güvenlik sendikalarının kamuda 19.İş kolu sabit kalacağı yönündeki beyanları ise mevcut yasalara göre mümkün değildir.T.B.M.M'de ise 19.İş kolu ile ilgili bekleyen ve görüşülen bir kanun bulunmamaktadır.Bilindiği üzere Belediyeler ve İl Özel İdarelerinde çalışan 19.İş Kolunda kurulan şirketler harici güvenlik görevlerinin iş kolları asıl işveren kolu üzerinden gösterilmeye başlandı.Herhangi bir engel bulunmadığı ve herhangi bir çalışmanın olmadığı ise teyit edilmiş oldu.
Mevcut İş Kolları Yönetmenliği
1. Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık
2. Gıda sanayi
3. Madencilik ve taş ocakları
4. Petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç
5. Dokuma, hazır giyim ve deri
6. Ağaç ve kâğıt
7. İletişim
8. Basın, yayın ve gazetecilik
9. Banka, finans ve sigorta
10. Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar
11. Çimento, toprak ve cam
12. Metal
13. İnşaat
14. Enerji
15. Taşımacılık
16. Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı, ardiye ve antrepoculuk
17. Sağlık ve sosyal hizmetler
18. Konaklama ve eğlence işleri
19. Savunma ve güvenlik
20. Genel işler
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/12/20121219-8.htm